FOTD & OOTD for Bloggers

Saturday, December 15, 2012


Halo~!

Apa kabar lovelies? Lagi pengen pake bahasa ibu nih :p lol
Aku lagi mikirin soal FOTD (Face of The Day) sama OOTD (Outlook of The Day), ya barangkali bisa jadi bahan diskusi :)

Jadi, setelah dapet beberapa referensi dan studi internet, aku mengambil kesimpulan begini:

FOTD

IND: Biasanya yang rajin post tentang FOTD adalah beauty blogger :D
Sebenernya tujuan bikin FOTD itu untuk kasi liat reader kalo muka kita itu lagi bergaya seperti ini. Jadi, foto harus nunjukin jelas muka, dengan ketajaman yang baik, bisa kemudian dipadukan dengan foto close-up make-up mata, bibir, pipi, dll.

Umumnya para beauty blogger membuat FOTD mereka dengan pose portrait, yaitu kamera memanjang, jadinya enak dilihatnya, dari jidat ke dagu proposional rapi dengan framing kamera. FOTD juga diidentikan dengan gaya rambut si blogger sendiri.

Pastikan foto-foto FOTD mu nggak blur, karena susah ngeliat poto blur dan biasanya sih yg suka ngebuat post FOTD mereka akan kasi liat make-up nya dari berbagai pose dan angle, depan, belakang, samping ^^

Malah kalo beauty blogger profesional akan kasitau produk makeup apa aja yang dipake, dengan link balik ke review produk tersebut (jika sudah pernah dibuat review).
____________________________________________________________________________

ENG: Usually beauty bloggers post about this regularly. 
The purpose of making FOTD post is to tell the readers what style of your make-up today. So, the photos must clearly shown your face, with good quality of sharpness, can mix the posts with zoom version of eyes makeup, lips, cheeks, etc.

Often, beauty bloggers make FOTD with portrait pose, more comfort to see, from forehead to chin. FOTD usually show the hair of the day too.

Make sure the FOTD photos is not blurry, it's quite hard to see blurry photo, and some bloggers make different angles and pose, front, back, side view ^^

Professional beauty bloggers will share about the products used, with the link back to the product review (if there is a review in her blog).






OOTD
IND: Biasanya yang bikin post tentang OOTD itu adalah fashion blogger ^^
Tujuan bikin OOTD itu adalah menunjukkan kepada reader tentang fashion yang sedang dipakai oleh blogger itu sendiri. Dress, pants, shirt, skirt, blazer, apapun itu deh, pokoknya yang pasti nunjukin style yang lagi diangkat blogger itu! :D

Foto-foto OOTD itu harus warna asli, kalo bisa jangan diedit2 sampe warnanya berubah total dari asli, karena readernya fashion blogger itu suka merhatiin padu-padan/mix-match warna yang dibuat oleh blogger. Kalo warnanya beda, jadi bingung deh, hihihi. Dan harus ada yg full body, dari atas ke bawah semuanya keliatan.

Fashion blogger selalu memakai asesoris di tubuhnya, mereka suka hal detail, dan close-up detail asesoris itu juga penting! Biar reader tau jelas warna dan teksturnya, sehingga bisa keracunan beli LOL. Ya semacam kita lagi pose buat jualan online deh, jadi bener-bener sama dengan warna asli. 

Malah kalo fashion bloggers yang profesional, mereka akan kasitau belinya dimana, harganya berapa aja, kualitasnya gimana, ada available warna apa aja, tinggi badan mereka berapa, warna kulit asli mereka gimana!

____________________________________________________________________________

ENG: Usually fashion bloggers post about OOTD.
The purpose of making OOTD posts is to tell the readers about the fashion of the bloggers herself. Dress, pants, shirt, skirt, blazer, whatever, they show the blogger's style of the day :D

OOTD photos must show real colors, no need to edit the colors and change it very different from the real, because the reader loves to see your mix and match. If the colors is different or not clear, it can be confusing :) Must show full body from head to toe.

Fashion bloggers love to wear accessories everywhere, they love details, and close-up photos of the accessories are the main key. So the readers will know the texture and the details. It's like building an online shop. 

Professional fashion bloggers would like to tell the readers where to buy, how much, how is the quality, colors available, how tall are them, real skin color, etc ^^



____________________________________________________________________________

Oiya, this is an OPEN POST for sharing, so send your opinion, tips and tricks, thoughts, everything to me email: KIM.RHEA@YMAIL.COM and I will add to this post with your name and blog link. We can share and learn together :D



Till next post~!

xoxo
RHEA

18 comments

  1. im not sure what i prfer overall but i know there is some bloggers i prefer FOTD and other OOTD
    sometimes i wish i done FOTD but i know that not in my perfonality (altough i try to mention make up i like if it makes the look)
    x

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahha agree. thanks for visit jodie :D

      Delete
  2. waaaah lengkap infonya say, nambah wawasan kalo post FOTD atau OOTD tuh ga sekedar foto2 ngasal aja. Hehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks darlingg.. glad if this help :)

      Delete
  3. I do accept as true with all of the ideas you have presented on your post.
    They're very convincing and can certainly work. Nonetheless, the posts are very short for beginners. Could you please prolong them a little from next time? Thanks for the post.
    Also visit my blog post ; fast writing

    ReplyDelete
  4. Hi, just wanted to tell you, I liked this article.
    It was inspiring. Keep on posting!
    Look into my blog post ... electronics for sale

    ReplyDelete
  5. i like both but i enjoy fotd kinda more ^^

    ReplyDelete
  6. I think OOTD is outfit of the day and not outlook of the day if im not mistaken...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awww im sorry then, i will change it later when i reach home.. Thanks for the correction..

      Delete
  7. Bukan outfit of the day ya ootd?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmmm..iya juga sih, bisa dua2nya kayanya hehehe

      Delete
  8. Very cute photos :)
    -----------

    http://breakfastataris.blogspot.com

    ReplyDelete
  9. You are so stylish!! And I love your hair!

    lovejoanna.com

    ReplyDelete

thanks for reading and drop some comments,
i read every words that you gave and check back my blog because i love to reply for you as soon as possible! :) ♥

xoxo,
rhea

Latest Instagrams

© ms.rhea's. Design by Fearne.